Beredskapsverkstad på lokal nivå med Food Defence Research centre och MatLust Utvecklingsnod

Beredskapsfrågan är viktigare än någonsin. Hur förbereder vi oss för kris och krig – på riktigt?

Torsdag 9 oktober

14.00–16.00 (På plats)

  • Arrangeras av: MatLust Utvecklingsnod, Södertälje kommun

En hållbar och robust livsmedelsförsörjning i kommuner och regioner är en kritisk framtidsfråga för våra samhällsviktiga funktioner. Vad förväntas av oss i såväl normalläge som under krig/kris? Hur får vi ökad förståelse för varandras utmaningar och hur kan vi skapa en bättre samverkan mellan områden som samhällsplanering, näringslivsutveckling och offentliga måltider för att skapa en mer robust livsmedelsförsörjning på lokal och regional nivå? Dessa och många fler frågor vill vi reda ut.

Programpunkten inleds med en översikt av var vi är idag och vilka behov som finns för att stärka livsmedelsberedskapen. Sedan öppnar vi upp för en spännande workshop, där vi tillsammans arbetar utifrån ett scenario med en antagonistisk attack mot livsmedelssystemet.

Moderatorer är Erika Öhlund, biträdande centrumledare Food Defence Research centre, FOI, och Sara Seing, kostchef i Södertälje kommun och verksamhetschef för MatLust Utvecklingsnod. Deltar gör även Åke Remén, kostchef Härjedalens kommun, och Åsa Kullberg, kostchef Linköpings kommun.

Målgrupp för programpunkten är beslutsfattare eller tjänstepersoner som arbetar med beredskapsfrågor, inköp/upphandling av livsmedel, tillsyn, näringslivsutveckling eller samhällsplanering och aktörer som arbetar med livsmedel inom privat sektor.

Medverkar i programmet

Erika Öhlund

Biträdande centrumledare Food Defence Research centre, FOI

Åke Remén

Kostchef Härjedalens kommun

Åsa Kullberg

Kostchef Linköpings kommun

Sara Seing

Kostchef, Södertälje kommun