Framtidens mat: Beredskap och resiliens för en hållbar livsmedelskedja
Hur säkerställer vi livsmedelsförsörjning genom hållbarhet och beredskap?
Torsdag 9 oktober
13.00–13.45 (På plats + Digitalt)
- Lokal: Black Box
- Arrangeras av: MatLust Utvecklingsnod, Södertälje kommun
Bokningen är stängd.
Det finns ett växande behov av att integrera hållbarhet och beredskap för att trygga Sveriges livsmedelsförsörjning. I en tid av förändrad säkerhetspolitisk hotbild har frågan om stärkt beredskap återigen hamnat högt på agendan. Samtidigt har klimatförändringarna gjort hållbarhetsfrågorna allt mer centrala – de påverkar matproduktionens förutsättningar oavsett om det råder fred eller kris.
Under denna programpunkt får vi ta del av aktuell forskning genom rapporten ”Jakten på hållbar beredskap”, som ger en gedigen bakgrund till ämnet. Vi får också konkreta exempel på hur hållbarhet och beredskap kan förenas i praktiken, med ett regionalt och lokalt fokus:
- Södertälje kommun visar hur offentlig sektor kan arbeta med resiliens och beredskap.
- Nordisk Råvara delar med sig av företagsperspektivet och sina erfarenheter.
- Projektet Nilla belyser hur nationell samverkan kan stärka innovationsstödet till livsmedelsföretag.
- Sweden Food Arena visar sambandet mellan export i normalläge och civil beredskap i krisläge.
- IVL Svenska Miljöinstitutet jobbar med hela livsmedelskedjan, genom forskning som omsätts i praktiskt arbete med allt från regenerativt jordbruk och resurseffektiva flöden till klimatanpassning, upphandling och beredskap.
- Food Defence Research Centre, FOI, arbetar för att ta fram metoder för att upptäcka och mildra antagonistiska hot och attacker mot livsmedelssystemet.
Medverkar i programmet

Joakim Netz
Assistant professor, Jönköping University

Tomas Erlandsson
Grundare och vd, Nordisk Råvara

Sara Seing
Kostchef, Södertälje kommun

Marie Gidlund
Verksamhetsledare, Sweden Food Arena

Hannes van Lunteren
Krinova

Elvira Molin
Team Leader och forskare, IVL Svenska Miljöinstitutet

Erika Öhlund
Biträdande centrumledare Food Defence Research centre, FOI

Lydia Capolicchio
Moderator