När kriser inträffar är det de vardagliga rutinerna som avgör hur väl vi kan hantera situationen. Det menar Sara Seing, kostchef i Södertälje kommun, som leder arbetet med att stärka måltidsverksamhetens beredskap.
– De rutiner som vi jobbar utifrån i normalläge måste vara så lika som möjligt i kris- och krigsläge. Det är först då vi kan agera tryggt och effektivt, säger hon.
I Södertälje har måltidsberedskap sedan länge varit en prioriterad fråga, och kommunen har därför under många år satsat på att stötta en lokal och hållbar matproduktion vilket gör att dom idag ligger i framkant när det gäller att bygga robusta system.
Varför är beredskapsfrågan kopplad till måltider så central för kommuner idag?
– Kommuner har ansvar att upprätthålla ordinarie verksamheter vid kris eller höjd beredskap och ytterst krig. Vi har även det geografiska områdesansvaret, vilket bland annat innebär att vi ska stötta människor som befinner sig i vår kommun och inte kan få tag på mat – och även ge Försvarsmakten stöd utifrån lokala behov. För oss i Södertälje, som ligger i Stockholms län med tätbefolkade grannkommuner, måste beredskapen vara robust och redo för olika typer av kriser.
Vilka erfarenheter och lärdomar har ni dragit i Södertälje av att arbeta med att stärka måltidsverksamhetens beredskap?
– Vi har länge satsat på lokal hållbar matproduktion, vilket också stärker beredskapen. Genom strategier, handlingsplaner och robusta leveranskedjor har vi skapat ett livsmedelssystem som fungerar både i normalläge och i kris. Hållbar lokal matproduktion i vardagen skapar automatiskt beredskap för kris och krig.
Vad kan andra kommuner eller aktörer lära av er?
– Mycket handlar om organisation och tydliga rutiner. Vi arbetar systematiskt med ansvarsfördelning, mål och uppföljning. Genom långsiktigt samarbete med lokala producenter och vårt måltidskoncept Diet for Green Planet kan vi servera menyer baserade på svenska råvaror, som mathavre i stället för ris och rotfrukter och baljväxter som går att lagra. Detta skapar både hållbarhet och beredskap.

Vilka utmaningar har ni mött längs vägen och hur har ni hanterat dem?
– Tillgången på lokala råvaror och EU:s upphandlingsregler är stora utmaningar. Lagen om offentlig upphandling gör att billigare import ofta vinner anbuden. För att hantera detta kombinerar vi lokal produktion med importerade råvaror för att kunna leverera näringsrika måltider även när lokala råvaror inte räcker till. Vi arbetar också för att stimulera lokala producenter att öka produktionen av mejerivaror, baljväxter, grönsaker, frukt och kött.
Vilka steg behöver tas nu för att Sverige ska stå starkare vid kris eller krig?
– Vi behöver öka lokal livsmedelsproduktion, skapa lokala lager och säkra att måltidsförsörjningen fungerar även vid störningar. Samarbete mellan kommuner, företag och andra aktörer är viktiga – forum som Science Week och Sveriges Innovationsriksdag ger viktiga möjligheter till kunskapsutbyte och nätverkande.
Under Science Week och Sveriges Innovationsriksdag delar Södertälje kommun och Matlust Utvecklingsnod fler erfarenheter och kunskap kring beredskapsfrågan. Missa inte deras programpunkter:



















